SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ET’İME BAHSİ

<< 3780 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا هَارُونُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ حَدَّثَنَا أَبُو دَاوُدَ عَنْ زُهَيْرٍ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ عَنْ سَعْدِ بْنِ عِيَاضٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ كَانَ أَحَبُّ الْعُرَاقِ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عُرَاقَ الشَّاةِ

 

Abdullah b. Me'sûd (r.a)'dan rivayet olunmuştur; dedi ki:

 

Rasûlullah (s.a.v.)'in en sevdiği kemik koyun kemiğiydi.

 

 

İzah:

Metinde geçen kelimesi hakkında lügat âlimleri şöy­le diyorlar: Îbnü'1-Esîr, en-Nihâye isimli eserinde der ki: "el-Urk kelimesi, etinin çoğu sıyırılmış da birazı kalmış etli kemik anlamına ge­lir. Bu kelimenin çoğulu "urâk" gelir. Ancak bir kelimenin çoğulunun bu kalıpta gelmesi çok nâdirdir."

 

Kamus mütercimi Âsim Efendi de bu kelime hakkında şöyle diyor: "Eti üzerinde olan kemiğe urk, eti soyulup yenen kemiğe de "el-urâk" denir. Ala-kavlin ikisi de zikrolunan iki manaya ıtlak olunur.[Asım Efendi, Kamus Tercümesi, II, 21.]

 

Bu hadisin bab başlığıyla ilgisi Hz. Nebi'in etli kemikleri çok sev­diğine ve bu kemikleri dişleriyle sıyırıp yediğine delâlet etmesidir.

 

Çünkü Hz. Nebi'in bu kemikleri sevmesi demek, onlardaki etleri dişleriyle sıyırıp yemesini severdi demektir. Bu cümlenin bu etleri bıçakla ye­mesini severdi anlamına geldiği söylenemez. Çünkü kemiklerin etleri sıyrı­lınca kemiklerden söz etmeye lüzum kalmaz. Kemikten sıyrılan etlere "kemik" denmez, "et" denir.

 

Hz, Nebi'in kemikleri yarı etli atmayıp da onları dişleriyle sıyır­masında nimete karşı olan ihtiyacının ve nimete karşı saygısının ifadesi var­dır. Zamanımızda nimet israfının yol açtığı maddî zararlar düşünüldüğü za­man Hz. Nebi'in, Allah'ın verdiği nimetlere karşı gösterdiği bu saygı­lı ve mütevazi tutumundaki hikmet daha kolay anlaşılır.